POT PO DOLU GOR IN DOL 2019

Planinska sekcija Društva ”GORA” vabi vse ljubitelje narave in pohodništva, da se nam pridružite na že 10. tradicionalnem pohodu POT PO DOLU GOR IN DOL, ki bo 22. septembra 2019.

PRIČETEK POHODA: OB 9. URI
S potjo bomo pričeli na Rupi, kjer imamo poleg društvenih prostorov tudi velik prireditveni šotor.
Zbor pohodnikov bo zjutraj med 8. in 9. uro.
Hoje je za 5 ur. Pot je lahka in nezahtevna. Potrebna je planinska oprema.
Prostovoljni prispevek je 5€.Vodnik: Božidar Vidic
Pohod poteka po planoti, po osrednjem delu tematske poti POT PO DOLU GOR IN DOL. Z Rupe se najprej povzpnemo v Korenino, kjer so najvišje ležeče domačije na Gori. Od tu nadaljujemo na Lask, kjer je živel znani divji lovec Laskar, nato pa do bivše gozdne uprave na Predmeji, kjer stojijo trije spomeniki - Jozefu Resslju, Vodi in pa Ruska kapelica, posvečena spominu na ruske ujetnike, ki so na našem območju med 1. svetovno vojno izgubili življenje. Pot nas vodi mimo spomenika Materi Gorjanki, veličastnega dela akademskega kiparja Zmaga Posege, proti Bošnarjevemu breznu, kjer ”prebiva” Spaka Kulaka. Od tu nadaljujemo po delu Slovenske planinske transverzale. Pot nas vodi po robu naše planote, od koder se ob lepem vremenu odpre čudovit pogled na Vipavsko dolino in čez Kras vse do morja. Na zahodu se naš pogled ujame v pobočje Čavna, na vzhodu nam pogled uide proti Nanosu. Mimo Orlovce, kjer se je z roba Gore mogoče spustiti po tematski poti Pot po dolu gor in dol v Dolino, jo mahnemo naprej in se povzpnemo na Dolski Maj, najvišji vrh roba Gore. Od tu po stezi nadaljujemo do Blažeškega Pila, stebrikastega kamnitega znamenja, izklesanega v obliki svetilnika. Tu zavijemo v levo, do Hotela, nekdaj slovitega Alberga. Ustavimo se v spomisnkem parku, kjer stoji spomenik petdesetim Dolčanom, ki so umrli nasilne smrti med drugo svetovno vojno.

Od tu nadaljujemo še do Ledenice, znanega brezna, kjer so Dolčani v preteklosti še v najhujši vročini lomili led, ter nazaj na Rupo, kjer smo naš pohod tudi pričeli.


 

 

Tuesday the 25th. Affiliate Marketing. Copyright©Društvo GORA
Copyright 2012

©