Nova knjiga o rastlinah Trnovskega gozda

RASTEJO PRI NAS, Rastline Trnovskega gozda, tako je naslov novi knjigi o izjemni flori Trnovskega gozda, ki jo raziskujejo že več kot pol tisočletja.

Rastejo pri nas, Rastline Trnovskega gozda
Avtorica: Elvica Velikonja
Spremna beseda: Franc Černigoj in Igor  Dakskobler                                Strokovno pregledal: Igor Dakskobler
Lektoriral: Franc Černigoj
Fotografije: Elvica Velikonja
Slike: Rafael Terpin
Skeniranje slik: Ivan Laharnar
Oblikovanje: Jure Velikonja
Računalniška postavitev: Nejc Velikonja
Tisk: Grafika Soča, Nova Gorica
Samozaložba, naklada: 700 izvodov
Predmeja,  2012
ISBN 978-961-276-530-9
COBISS-ID 263330304
Trda vezava, 252 strani (28 cm x 18 cm)

Cena: 28,00 EUR  + poštnina
Naročite jo lahko na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

26.oktobra je bila v Osnovni šoli na Otlici predstavitev nove knjige, ki je obogatila že tako bogato Knjižno polico piscev z Gore. Tokratna je posvečena rastlinam. 

O Trnovskem gozdu je prelitega že kar nekaj črnila. Končno pa je dočakal tudi monografijo o svojih rastlinah. Knjiga ima preprost in zgovoren naslov; Rastejo pri nas, Rastline Trnovskega gozda. Opisane niso vse, teh je več kot tisoč, med nastopajočimi pa so predvsem znamenite, endemične, redke, posebne in zavarovane. V samozaložbi jo je izdala ljubiteljska botaničarka Elvica Velikonja, ki že štirinajst let v časopisu Gora objavlja prispevke o rastlinah. Sedaj je že zajetno gradivo zbrala, dopolnila in strnila v imenitno knjigo.

Rastlinstvo Trnovskega gozda že več kot pol tisočletja raziskujejo domači in tuji botaniki. Dobro nam je predstavljena njegova bogata, raznovrstna, izjemna in edinstvena pestrost, ki ne more uspevati nikjer drugje, kajti tu se mešajo zelo različni geološki, geografski in klimatski dejavniki. Vendar je poleg župnika Alojza Filipiča (rojen na Ravnici pri grgarju), avtorica edina prava Gorjanka. S svojim raziskovalnim delom je veliko prispevala k rapoznavanju posebnosti, z novimi najdbami pa je tudi dopolnila vedenje o rastju ne samo Trnovskega gozda, ampak Slovenije sploh. Knjiga ni le  podajanje botaničnih podatkov z latinskimi imeni, asociacijami in opisi rastišč. Avtorica v zapise občuteno tke svoja čustva, podaja nam zgodbe, ki jih rastline pripovedujejo. To so zgodbe o ljudeh, zgodbe, ki jih je pisalo življenje povezano in odvisno od narave nekdaj in danes. Knjiga je pripoved o prijateljih.

V uvodu ji je pisatelj Franc Černigoj med drugim zapisal:
Njeni zapisi o rožah in ob rožah so hkrati polni navdušenja nad življenjem, nad stvarnico Naravo in nad našo Goro. Iz njih sije hvaležnost, da nam je dano vse to doživljati. In to je tisto, kar iz knjige žari v bralčevo dušo. Zato je še Bolj dragocena.

Strokovno je knjigo pregled dr. Igor Dakskobler, višji znanstveni sodelavec ZRS SAZU, ki Trnovski gozd zelo dobro pozna. Med drugim v uvodu pravi:
Zapise o rastlinah Trnovskega gozda ne berem samo kot podrobne in verodostojne botanične opise za te kraje povsem običajnih, pogostih, redkih, zelo redkih, znamenitih, celo izjemnih  rastlin. V njih prepoznavam zgodbe o ljudeh, o njihovih domačijah, o botanikih, ki so te rastline odkrivali in jih opisovali v preteklosti. Tako zlitje strokovnega in doživljajskega v poljudnem botaničnem pisanju ni pogosto, a bralca navadno zelo pritegne. 

Mnoge fotografije v knjigi so avtoričina last. Poleg njih pa je knjiga opramljena še z  mnogimi slikami cvetja akademskega slikarja in izjemnega poznavalca flore bližnje okolice Rafaela Terpina.

Anka Vončina, oktober 2012

Tuesday the 23rd. Affiliate Marketing. Copyright©Društvo GORA
Copyright 2012

©