Čibejeva sekcija

Natisni
Kategorija: Podstran
Objavljeno Sobota, 16 Junij 2012 Napisal Super User

Skupina “Edmund Čibej” nosi ime po nadučitelju Čibeju. Smuči, s katerimi nastopa Čibejeva skupina, se do zadnje podrobnosti ujemajo s Čibejevimi smučmi iz leta 1888. Smuči so lesene in brez robnikov, čevlji usnjeni – gojzarji, vezi pa usnjene, peta je prosta. Poleg sodi še palica, enako dolga kot smuči. Skupina demonstrira staro telemark smučanje.

Skupina Edmund Čibej kot jo je v objektiv leta 1998 ujel Joco Žnidaršič

Skupina sodi v sam vrh v Evropskem merilu. Skupina tudi po številčnosti in različni starostni strukturi šteje okrog 30 članov. Jedro skupine sestavlja 20 članov Društva Gora, ki z avtentično opremo nastopajo na tekmovanjih širom Evrope. Tekmovanj v Sloveniji pa se udeležujejo tudi drugi člani od mlajših mladincev do aktivnih smučarjev po starem, ki jih štejejo že preko osemdeset. V ekipi so tako moški, kot tudi ženske. Prav množičnost, želja po čim boljši opremi in obvladovanju krmarjenja lesenih smučk brez robnikov nas navdajajo z optimizmom in prepričanostjo, da smo na pravi poti.

Čibejeva skupina ima velike zasluge za ohranjanje starosvetnega smučanja telemarka v Sloveniji, ki bi sicer šlo v pozabo.

Čibejeva skupina je v sezonah od 1995/96 pa do danes izredno uspešno nastopala na različnih tekmovanjih smučanja po starem, predvsem pa so dragocene lovorike za prva mesta na dveh največjih mednarodnih prireditvah, na neuradnem evropskem prvenstvu v telemarku v Livignu in reviji starih smučarskih tehnik na ledeniku Val Senales.

Skupina “Edmund Čibej” se udeležuje velikih smučarskih tekmovanj doma in v tujini, demonstrira staro telemark smučanje in druge sloge smučanja po starem. Skupina je v Evropi zelo cenjena in že večkrat je bila povabljena na velike smučarske prireditve. Ni ga smučarskega festivala v Evropi, kamor ne bi bili povabljeni.

Tuesday the 23rd. Affiliate Marketing. Copyright©Društvo GORA
Copyright 2012

©