JAKOV FAK ODKRIL ZGODOVINSKE SPOMINSKE TABLE NA PREDMEJI

V soboto, 2. junija 2018, je prostore Društva Gora v športnem parku na Predmeji obiskal letošnji srebrni biatlonski olimpijec Jakov Fak in odkril tabli, ki opominjata na 60-letnico izgradnje Bloudkove in 40-letnico izgradnje plastične skakalnice.

 

     

 

Obisk šampiona ob obeležitvi omenjenih jubilejev je plod triletnih prizadevanj domačega kronista smučarske zgodovine Emila Velikonje, ki je Jakova Faka že ob prihodu v Slovenijo spoznal kot častnik Slovenske vojske v odseku za civilno - vojaško sodelovanje, ko se je redno srečeval z biatlonsko reprezentanco.

Jakov Fak se je izkazal s šampionsko profesionalnostjo. Na prizorišču je bil že pol ure pred uradnim začetkom, pred uvodnim nagovorom pa se je seznanil z zgodovino smučanja na Gori.

Svoje misli je strnil ta kole: “Presenečen sem, da so ljudje tukaj smučali že 101 leto preden sem se rodil (Fak je rojen leta 1987, op. a.). Vesel sem, da tu raste nov skakalni podmladek, čeprav so razmere za delo in življenje težje kot marsikje drugje. To me navdušuje in me povezuje z začetki moje športne poti. Ljudje iz malih krajev smo bolj zagrizeni za garaške športe in lahko tudi, ko je najtežje, pokažemo vrednote, ki smo jih osvojili doma.”

Predsednik društva Gora Milko Barišič je gostu podelil društveno plaketo in spominsko skulpturo, sledilo pa je odkritje obeh zgodovinskih spominskih tabel. Zasnovala sta ju Emil Velikonja in Jure Velikonja. Slavko Vidic je predstavil društveno skupino za smučanje po starem in repliko smuči Edmunda Čibeja iz leta 1988, Jakov Fak pa si je nato ogledal še dokumentarni film Idrijčana Davorina Mraka o klubskem dogajanju v letu 1978, ko so pozimi na Predmeji skakali na veliki napravi, poleti pa že na novi pridobitvi, prekriti z umetno snovjo. Takrat je bil SK Predmeja med 28 slovenskimi društvi ekipno zasedel peto mesto, tisti domačini, ki so se ukvarjali s tekom na smučeh, pa so tedaj odhajali na tekmovanja tudi v Mrkopalj - rodno vas Jakova Faka v hrvaškem Gorskem Kotarju.

Jakov Fak je spominsko tablo ob 60-letnici izgradnje Bloudkove skakalnice na Predmeji odkril v družbi dela takratne generacije aktivnih skakalcev - Marjana Polanca, Zvonka Žonte in Petra Likarja.


Vir: PRIMORSKE NOVICE

Tuesday the 25th. Affiliate Marketing. Copyright©Društvo GORA
Copyright 2012

©